ODTÜ | Sosyal Bilimler Enstitüsü | Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı
BM Zirvesi
Tarih: 12.12.2016 13:29

Dünya kadına yönelik şiddete karşı turuncuya boyanıyor!

Birleşmiş Milletlerin “Kadına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak için Birleşin Kampanyası”, 25 Kasım- 10 Aralık tarihleri arasında Türkiye’de düzenlenen etkinliklerle, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı harekete geçmek amacıyla gerçekleştirildi. Bu kampanya kapsamında, “Dünyayı turuncuya boyayalım” sloganıyla kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak için çeşitli “turuncu” etkinlikler yapıldı. 16 Günlük Aktivizm boyunca, Ankara’daki çeşitli üniversitelerden öğrenciler, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele için hazırladıkları manifestoyu dağıtıp, kampüslerinde “turuncuya boya” etkinliklerini gerçekleştirdiler. ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı olarak, başkanımız Prof. Dr. Yıldız Ecevit önderliğinde, 16 Günlük Aktivizmde yerimizi aldık. Bu aktivizm kapsamında, kütüphanede kurduğumuz stantta, farkındalık yaratmak için çeşitli etkinliklerimizi sürdürdük. İlk olarak, diğer üniversitelerde de yaygın olan oje hareketini benimsedik. Farklı bölümlerden kadın ve erkek öğrenciler işaret parmaklarının tırnağına turuncu oje sürerek kampüs içerisinde farkındalık yaratma hareketimize destekte bulundular. Oje hareketinin yanında, bize destek veren kişilerden “kadına şiddete karşıyım çünkü…” panosuna düşünlerini yazmalarını istedik. Başka bir turuncu etkinliğimiz ise, ODTÜ içerisindeki nüfusun kalabalık olduğu bölgelerdeki ağaçları turuncu iplerle renklendirip, amacımızı anlatan yazıları asmaktı. Bunun yanı sıra, bölüm öğrencilerimiz kendilerini şiddete uğramış bir kadına benzetici makyajlar yapıp Ankara’nın çeşitli yerlerinde dolaşarak, aslında kapalı kapılar arkasında görünmeyen ve gizlenen şiddeti sokağa yansıtmaya çalıştılar. İnsanların dikkatini çekerek, bu şekilde de kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete dikkat çekmeye çalıştılar. Bütün bu etkinliklerimiz sonucunda, ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları bölümü olarak kampüs içerisinde duyarlı insanların desteğiyle kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete yönelik farkındalık yaratmış olduk. Aktivizmin son aşaması olarak, 9 Aralık Cuma günü gerçekleşen “Şiddetsiz bir Toplum için Dünyayı Eşitliğe Boyuyoruz” adlı gençlik zirvesinde yerimizi aldık. Zirvede, Prof. Dr. Yıldız Ecevit, Türkiye’de kadına yönelik şiddete karşı gerçekleşen eylemlerin tarihsel süreci ve önemli kuruluşların faaliyetlerini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Zirve sonunda, kadına ve kız çocuğuna yönelik şiddetin sona ermesi için neler yapabiliriz sorusu etrafında bütün katılımcılarla birlikte bir tartışma yürüttük. ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları öğrencileri olarak, herkesi kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.